събота, 18 юни 2016 г.

"Брулени хълмове" на Емили Бронте

Тъй като досега бях на вълна "young adult", реших малко да разнообразя и да споделя мнение за книги от другият ми най-любим жанр, а именно - световната класика и ако трябва да сме по-конкретни - английската литература. Най-известни английски автори са Джейн Остин, сестрите Емили и Шарлот Бронте и Томас Харди. За откриване на сезона на класическата вълна започвам с "Брулени хълмове".

Съдържанието на книгата е формулирано като разказ, разказан от икономката Нели Дийн на новият наемател господин Локууд на имението "Тръшкрос Грейндж".
Действието се развива в Англия, графство Йоркшир, главно в именията "Тръшкрос Грейндж" и "Брулени хълмове". Нели Дийн ни връща 30 години назад, когато покойният собственик на "Брулени хълмове" - господин Ърншоу е довел бездомното мургаво момченце, което по-късно кръщават Хийтклиф. Дъщерята на господаря и малкото момче израстват заедно, влюбени един в друг, но поради стечение на обстоятелствата Хийтлиф е принуден да замине, а Катрин(дъщерята) от мъка се омъжва за съседа си Едгар Линтън. След години Хийтклиф се завръща...

Формирането на тази увлекателна история като разказ, написан от изкусната ръка на Емили Бронте, те въвлича във времето на една истинска и забранена любов, време, в което хората са били съдени според мястото им в обществото, време, изпъленено с доста предразсъдъци и бракове по сметка. Макар това време да е било доста отдавна, смея да твърдя, че някои неща просто не се променят.

Бронте ни представя героите си със своите добри и лоши черти, а именно това ни кара да ги заобичаме още повече. Катрин със своето детинско поведение, Хийтклиф със своята омраза.

Прочела съм доста мнения за книгата, предимно отрицателни заради "насилието" и "необоснованите омраза и отмъщение". За насилието има доста примери, за които всеки, който живее в 21ви век ще се досети на мига, а зад "необоснаваните омраза и отмъщение" стои едно разбито сърце. По света има всякакви хора, а Бронте ни ги показва с всичките им недостатъци и реални сведения. Показва ни още, че човек винаги може да сгреши и че с предс
тавите си за правилни решения, може да доведем до нечие злощастие. Последствията от думите на хората, които най-много обичаме, може да са фатални и да ни превърнат в нещо, което е наша пълна противоположност.

"От каквото и да са направени душите, моята и неговата са едни и същи"

Накрая въпреки че повечето читатели са разочаровани от развоя на събитията, аз, лично, съм доволна, че не е от сладникавите и почти винаги "явни" и за сметка на загубената любов, се завързва една нова още по-хубава от старата.

Смятам, че всеки трябва да прочете поне една книга от незабравимите световни класики, защото явно, че си има причина да бъдат незабравими и световни. Освен, че човек ще сложи едно красиво произведение към библиотеката си, но и ще бъде запознат с тогавашните привички и недостатъци на обществото. Филмовата адаптация също е доста добре направена, актьорската игра е повече от отлична!

На тази страхотна класика давам 4,5 от 5 звезди.

Няма коментари :

Публикуване на коментар